Utilizarea excesivă a plasticului reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă planeta, întrucât multe dintre reziduurile de plastic nu sunt reciclabile (despre tipurile de plastic și reciclarea lor am vorbit pe larg într-un articol anterior) și ajung să polueze oceanele, afectând viața animalelor acvatice, și solul, unde se degradează extrem de greu. Astfel, trebuie să învățăm să renunțăm la produsele din plastic, reducerea utilizării acestora reprezentând o soluție mai viabilă și mai puțin consumatoare de resurse decât reciclarea, mai ales având în vedere că există numeroase alternative.

Știm, e aproape imposibil să îți imaginezi viața fără plastic, însă prin lucruri mici fiecare dintre noi poate contribui la o planetă mai curată și la reducerea reducerea risipei de plastic. Mai jos îți prezentăm câteva sfaturi prin care poți începe chiar de mâine să trăiești mai responsabil, fără risipă de resurse.

1.   Folosește pungi de cumpărături reutilizabile

ID 84088442 © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com

Anual se folosesc peste 500 de miliarde de pungi de plastic care ajung, eventual, în mediul înconjurător. Aceste tipuri de pungi sunt greu de reciclat, iar degradarea lor durează până la câteva sute de ani. Vestea bună este că pungile de plastic pot fi ușor înlocuite prin utilizarea pungilor din material textil, hârtie sau alte materiale reciclabile sau biodegradabile.

Sfatul nostru: începe cu o plasă de pânză, pe care o poți avea în permanență cu tine, întrucât ocupă puțin spațiu, și o poți folosi oricând ai nevoie.

2.   Investește într-o cană cu filtru

ID 86424124 © Alexandr Vlassyuk | Dreamstime.com

Poți reduce considerabil risipa de plastic, renunțând la cumpărarea de apă îmbuteliată în recipiente de plastic. Apa de la robinet nu este întotdeauna indicată pentru consum, însă cu ajutorul unui filtru special, acesta poate deveni potabilă.

Sfatul nostru: Înlocuiește apa îmbuteliată cu o cană cu filtru, care te va ajuta să transformi apa de la robinet în apă bună de consum. Pentru transport, atât pentru apă, cât și pentru alte lichide, există recipiente reutilizabile din inox sau sticlă care sunt reutilizabile și nu eliberează substanțe toxice.

3.   Înlocuiește produsele de curățenie

ID 115610586 © Denys Kovtun | Dreamstime.com

Numeroasele produse de curățenie pe care le folosim nu numai că ocupă mult spațiu, dar sunt, de obicei, ambalate în recipiente de plastic care pot fi cu greu reutilizate sau reciclate. Putem însă renunța la o parte dintre aceste produse sau le putem înlocui.

Sfatul nostru: Folosește apă, oțet și bicarbonat de sodiu în locul numeroaselor produse de curățenie ambalate în recipiente de plastic. Poți, de exemplu, folosi o soluție formată din 3 părți de apă și o parte de oțet pentru a curăța numeroase suprafețe din bucătărie și baie. De asemenea, poți înlocui bureții sintetici cu lavete de bumbac reutilizabile și mănușile din plastic cu mănuși din cauciuc natural.

4.   Folosește produse de îngrijire ambalate în recipiente reciclabile

ID 104486210 © Oksana Slepko | Dreamstime.com

Și în cazul produselor de îngrijire personală plasticul este utilizat foarte des. Încearcă să achiziționezi produse ambalate în sticlă sau alte materiale care pot fi apoi reutilizate sau reciclate.

Sfatul nostru: Începe prin a înlocui săpunul lichid și gelul de duș, ambalate în recipiente de plastic, cu săpunul solid, ambalat în cutiuțe de carton reciclabile. De asemenea, poți înlocui periile de păr și periuțele de dinți din plastic cu unele făcute din alte materiale, precum bambusul.

5.   Refuză obiectele din plastic de care nu ai nevoie

ID 52737976 © Loganban | Dreamstime.com

Tacâmurile, paiele, caserolele și capacele din plastic nu pot fi reciclate, de aceea e indicat să avem întotdeauna la noi alternative din materiale ecologice. Astfel, cel mai indicat este să refuzi tacâmurile și paiele din plastic atunci când ți se oferă.

Sfatul nostru: Poți utiliza tacâmuri și paie făcute din materiale sustenabile, precum metalul sau bambusul.

Dacă adopți măcar o parte dintre aceste idei vei contribui la reducerea risipei de plastic și automat la o planetă mai curată și la o viață mai bună a generațiilor viitoare. Nu uita, chiar dacă folosești plastic optează pentru obiecte a căror viață e mai lungă decât o singură utilizare!

Surse:

https://myplasticfreelife.com/plasticfreeguide/

https://www.independent.co.uk/environment/eco-friendly-alternatives-environment-better-every-day-plastic-bags-a8178531.html

http://www.catchy.ro/viata-fara-plastic/113172